miercuri, 15 aprilie 2015

Insulele Azore, un arhipelag "pierdut" în mijlocul Oceanului Atlantic

Miercuri, 1 aprilie 2015, între orele 18 și 20, Valentina Scripcă, Flaviu Meseșan și Raularian Rusu, asistați și de Imola Andorkó, au prezentat în Amfiteatrul de Geografie ”George Vâlsan” experiența lor din anul 2012 în insulele Azore, mai exact în insula Sao Miguel, în cadrul programului ERAMUS IP ”Europe Islands: Development Perspectives”, gestionat de Universitatea din Sevilla, în care Universitatea ”Babeș-Bolyai” a fost partener de nădejde.
Cu un amfiteatru aproape plin, emoțiile prezentatorilor au fost destul de mari. Raularian Rusu a prezentat contextul general al desfășurării acestui program, în calitate de cadru didactic și co-organizator al evenimentului de atunci, alături de alte cadre didactice de la universitățile din Ljubljana, Innsbruck, Vilnius, Aberdeen, sub coordonarea doamnei profesoare Ana Firmino de la Universidade Nova de Lisboa (Portugalia) și a domnului profesor Pablo Fraile de la Universidad de Sevilla (Spania).
A luat apoi cuvântul Flaviu Meseșan, student care fusese inclus în grupul de mediu (”environmental group”). Prezentarea sa a fost foarte interesantă și s-a axat pe principalele elemente legate de localizarea arhipelagului, geneza sa, insulele care-l compun, pentru a se referi mai detaliat la elementele fizico-geografice și environmentale deosebite de pe insula Sao Miguel, unde a stat aproape două săptămâni în prima jumătate a lunii iulie 2012 și unde și-ar dori să revină și chiar să se stabilească, dacă ar fi posibil. Numeroasele imagini (fotografii personale, în mare majoritate) au convins și audiența de interesul pe care l-ar putea trezi insulele Azore, în special iubitorilor naturii.
Valentina Scripcă, care făcuse parte din grupul de ”geografia populației”, și-a completat colegul cu informații privind principalele caracteristici geodemografice ale arhipelagului, de la descoperirea acestuia (încă dezbătută) și până în prezent. Un accent deosebit s-a pus pe emigrație și pe relațiile care s-au stabilit cu principalele țări de destinație, precum SUA, Canada, Brazilia, Bermuda, Bahamas.
La informațiile cu caracter științific s-au adăugat și numeroase informații cu caracter practic, despre insulele Azore, despre insula Sao Miguel în particular și despre orașul principal, Ponta Delgada. Grupul clujean din Azore a fost prezent ”in corpore” în amfiteatru, în sală fiind și Imola Andorkó, care a făcut parte din grupul de ”geografie rurală” și a rememorat cu bucurie momentele deosebite petrecute acolo. Fără falsă modestie, în comparație cu alți peste 30 de studenți de la universitățile amintite, studenții români s-au remarcat în mod deosebit prin conștiinciozitate, seriozitate, munca depusă în grupuri pentru elaborarea, realizarea și finalizarea proiectelor și rapoartelor, ceea ce a atras și laudele cadrelor didactice de la universitățile partenere (ceea ce, de altfel, se întâmplase și în anii anteriori).
Este cu adevărat păcat că acest program s-a oprit în acel an, 2012. În săptămânile și lunile următoare intenționăm să prezentăm și celelalte evenimente desfășurate în același cadru, respectiv, în ordine inversă cronologic, programele Erasmus IP desfășurate în insulele Canare 2011, Cipru 2010, România-Ungaria 2009 și Lituania-Polonia 2008.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu