duminică, 13 decembrie 2015

Cu bicicleta prin zonele montane din Burundi și Rwanda

Joi, 26 noiembrie 2015, de la ora 18, am fost deosebit de onorați să primim în Amfiteatrul de Geografie ”George Vâlsan” vizita domnului Ștefan Roman, președintele Clubului de Cicloturism Napoca, fost student al Facultății de Geografie de la Universitatea ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, specializarea Geografie (linia germană), și care ulterior a continuat studiile (nivel licență și masterat) la Universitatea din Tübingen (Germania), perioadă în care a devenit tot mai preocupat de problemele legate de țările în curs de dezvoltare, efectuând numeroase călătorii de studii în America Latină, Africa și, bineînțeles, Europa. O perioadă a lucrat în RD Congo și, fiind pasionat atât de geografie, cât și de ciclism și cicloturism, a făcut mai multe ture cu bicicleta prin Africa.
Dintre acestea, domnia sa a ales să ne prezinte tura efectuată între 25 decembrie 2010 și 12 ianuarie 2011 în Burundi și Rwanda, cu plecare și sosire în Bujumbura, capitala statului Burundi. În această excursie cu bicicletele, domnul Ștefan Roman a fost însoțit de prietenii săi Bogdan Mitea (de asemenea prezent în sală) și Diana Popa. În total, cei trei au parcurs peste 638 de kilometri pe drumurile din cele două țări, traversând câmpia Ruzizi (Burundi) dar în special arii montane din cele două țări: Parcul Național Kibira (Burundi), Parcul Național Nyungwe și lacul Kivu (Rwanda), ajungând și în capitala rwandeză, Kigali.


Publicul a fost deosebit de impresionat de experiențele relatate, de imaginile prezentate cu un fond muzical adecvat, de informațiile științifice pe care Ștefan Roman le-a oferit cu sprijinul acestor imagini, deschizând tuturor celor prezenți o nouă perspectivă asupra Africii în general, și asupra acestor două mici state africane, Burundi și Rwanda, în special. Prezența soției dânsului (originară din Burundi) și a celor doi copii foarte drăgălași și activi au adus o notă de autenticitate în plus. Deosebit de interesantă ni s-a părut partea legată de comunicarea cu localnicii, felul în care aceștia, cu mic, cu mare, înconjurau bicicletele și îi întâmpinau voioși pe vizitatori.
Sperăm ca domnul Ștefan Roman să revină, așa cum a promis, și să ne prezinte și alte călătorii de-ale sale, prin alte colțuri ale lumii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu