miercuri, 9 noiembrie 2016

Madagascar - pe urmele celor mai bătrâni arbori din lume

În urmă cu două săptămâni, miercuri, 26 octombrie, Amfiteatrul de Geografie a fost gazda unei foarte interesante conferințe, intitulată ”Madagascar - pe urmele celor mai bătrâni arbori din lume” și susținută de domnul prof. univ. dr. Rákosy László de la Facultatea de Biologie-Geologie a Universității ”Babeș-Bolyai”. Reputat cercetător în domeniul biologiei, în special în cel al zoologiei și al ecologiei, domnia sa ne-a demonstrat încă odată și valențele sale de prezentator a rezultatelor cercetărilor științifice dar și ale aventurilor de care a avut parte împreună cu colegii săi de echipă.
Conferința s-a axat pe călătoria pe care domnul profesor Rákosy a efectuat-o în Oceanul Indian, mai precis în insulele Réunion, Mayotte și Madagascar, cu accent pe această ultimă insulă, cea mai mare dintre cele care sunt ”arondate” continentului african. Încă de la primele slide-uri, am aflat felul în care aceste insule s-au desprins de masa continentală din care făceau parte în urmă cu zeci de milioane de ani, inițial de subcontinentul indian, și apoi de cel african, prin mișcarea plăcilor tectonice. Izolarea lor a determinat apariția a numeroase endemisme, atât vegetale, cât și animale, pentru care sunt celebre.


Din echipa de cercetare a domnului Rákosy au mai făcut parte și domnul prof. univ. dr. Adrian Pătruț, de la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică a UBB, și fiica acestuia, Roxana Pătruț, masterand la Facultatea de Biologie-Geologie. Subiectul cercetat s-a legat de baobabi - probabil cei mai bătrâni arbori de pe Glob dintre angiosperme, având vârste care pot depăși 2000 de ani. Estimările inițiale, de 4000-5000 de ani, s-au dovedit a fi exagerări, dar există arbori care ajung și la aceste vârste, însă doar dintre gimnosperme - de exemplu Sequoia.
Vizita în Madagascar, la fel ca și în alte părți ale Africii dar și în Sri Lanka și alte părți ale lumii, a avut ca scop găsirea câtorva baobabi despre care se presupunea că au o vârstă venerabilă, pentru a măsura mai exact dimensiunile arborilor, de a lua probe, de a determina cu mai mare exactitate vârsta acestora. Astfel, periplul pe insulă a urmărit mai degrabă acele zone, din vest și din sud, unde sunt localizați acești baobabi foarte mari (și probabil foarte vârstnici), deși evident el a început în capitala Antananarivo.


De altfel, prezentarea a inclus și numeroase amănunte despre situația socială și economică a Madagascarului, una dintre cele mai sărace țări de pe Terra. Antananarivo este un oraș mare dar cartierele mărginașe sunt foarte periculoase iar siguranța turiștilor în general nu este prea ridicată. În celelalte părți ale insulei însă, echipa domnului profesor Rákosy a interacționat fără probleme cu populația locală. În anumite cazuri, a fost chiar nevoie de o un ”acord de cooperare” deoarece, de exemplu, baobabul pe care doreau să-l cerceteze se afla în mijlocul satului și avea un anumit statut pentru tribul care locuia din zonă; de-abia după ce s-au satisfăcut cererile șefului de trib, cercetătorii au putut să își desfășoare activitatea specifică. 


În Madagascar principala activitate este agricultura, îndeosebi creșterea animalelor, dintre care un loc aparte îl au bovinele de tip zebu. Pădurea tropicală este în continuă restrângere ca urmare a activităților umane în expansiune, obținerea de noi terenuri agricole făcându-se de multe ori prin incendiere.
Desigur, domnul profesor Rákosy a profitat de ocazie pentru a ne prezenta și numeroase specii de plante și animale specifice locului, între care amintim lemurienii, care par să fie extrem de obraznici, intrând în locuințe și uneori furând anumite obiecte. Nu au lipsit fluturii, de care domnul profesor este foarte pasionat.


În final, s-au povestit și aventurile (care se puteau încheia tragic) pe care echipa le-a avut chiar în ultimele două zile înainte de plecarea din Madagascar spre Paris și apoi spre țară. Din fericire, totul s-a încheiat cu bine.
Prezentarea a trezit interesul audienței, domnul Rákosy fiind asaltat de numeroase întrebări din partea audienței, și oferind răspunsuri care au clarificat anumite aspecte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu