sâmbătă, 17 decembrie 2016

Johann Sebastian Bach în interpretări celebre

Miercuri, 7 decembrie 2016, de la ora 18, domnul conferențiar univ. dr. Wilfried Schreiber a susținut o nouă prezentare despre Johann Sebastian Bach în Amfiteatrul de Geografie ”George Vâlsan”. Ca de obicei, prezentarea a fost scurtă, dar la subiect, fiind urmată de muzică, atât pe CD, cât și pe DVD (cu imagini).
J.S. Bach (1685 – 1750) a fost personalitatea impunătoare a barocului.  A compus peste o mie de lucrări, unele mici, de ex. Invențiile, altele de dimensiuni uriașe, cum sunt Patimile după Matei, Patimile după Ioan sau Misa în si minor.
A abordat toate genurile muzicale, cu excepția operei. Muzica pentru pian (pe atunci precursorul pianului, clavecinul) ocupă o parte importantă a creației lui Bach. În afara suitelor, un loc deosebit îl ocupă Variațiunile Goldberg. Pe o temă proprie, aria, Bach dezvoltă 30 de variațiuni, încheind cu repetarea ariei. Denumirea „Goldberg” vine de la Johann Gottlieb Goldberg, un clavecinist, aflat în slujba unui nobil german, prieten cu familia Bach. Pentru acesta Bach a compus variațiunile magnifice.
O asculăm în interpretarea pianistului canadian Glenn Gould (1932-1982). Acesta a posedat o tehnică remarcabilă și a revoluționat modul de interpretare a muzicii pentru pian de Bach. Interpretările sale au rămas neegalate până astăzi.
Concertul instrumental a stat, de asemenea, în atenția lui Bach. A dezvoltat muzica lui Vivaldi, preluând și adaptând unele dintre concertele acestuia. Dintre creațiile bachiene proprii se detașează concertele pentru vioară și orchestră: în la minor, în mi major și vestitul Dublu-concert în re minor.
Ascultăm concertul în mi major, în interpretarea violonistei germane Anne-Sophie Mutter, acompaniată de Filarmonica din Berlin, dirijată de Herbert von Karajan.
Anne Sophie Mutter (născ. 1963) a început să apară în public la vârsta de 5 ani, câștigând mai multe concursuri pentru tineret. La 13 ani este lansată de Herbert von Karajan, ceea ce a însemnat începutul unei carierei internaționale de mare succes.
Muzica religioasă a ocupat un loc central în creația lui Bach. A compus numeroase mise, motete, cantate, coraluri etc. Una dintre cele mai cunoscute lucrări este „Magnificat” pentru soliști vocali, cor și orchestră. Aparține cultului Mariei și a fost compusă pentru o slujbă de Crăciun a anului 1723, fiind definitivată apoi în 1730. Cuprinde 12 părți. Ascultăm o interpretare celebră: Herbert von Karajan, considerat  cel mai mare dirijor a jumătății a doua a secolului XX, conduce orchestra filarmonică din Berlin, corul Rias și un cvartet de soliști vocali.

Wilfried Eckart Schreiber

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu