marți, 31 ianuarie 2017

Prin natură, Oașul și Maramureșul se întâlnesc. Film documentar (premieră)

În Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca,  în perioada 2015-2016, s-a desfășurat un proiect, ”Studiul integrat privind contribuția ecosistemelor din ariile protejate Natura 2000: Pricop-Huta Certeze și Tisa Superioară la dezvoltarea durabilă a comunităților locale” (SIENPHCTS), coordonat de șef lucrări dr. Răzvan-Horațiu Bătinaș, și la care au participat și alți colegi din facultate și din Universitatea ”Babeș-Bolyai”: cercetător dr. Ana-Maria Pop, șef lucrări dr. Lelia Papp, șef lucrări dr. Csaba Horvath, conf. dr. Mircea Alexe, șef lucrări dr. Ciprian Corpade, șef lucrări dr. Sabin Bădărău, conf. dr. Gheorghe Șerban.
Unul din rezultatele proiectului SIENPHCTS a constat în realizarea unui film documentar dedicat comunităților umane și serviciilor oferite de ecosistemele din areal. Durata filmului este de 60 minute, producătorul filmului fiind Constantin Trofin. Pe durata unei ore, au fost surprinse aspectele cele mai reprezentative ale celor două situri Natura 2000, fiind filmate o serie de cadre cu echipele tuturor partenerilor implicați în proiect și aduse în discuție provocările proiectului.
Prin acest film documentar se are în vedere, pe de o parte, sensibilizarea publicului ţintă faţă de problemele existente în ariile naturale protejate (în special, siturile Natura 2000) şi concomitent, conştientizarea şi cointeresarea acestuia prin prisma beneficiilor pe care ariile naturale (în special, siturile Natura 2000) le pot aduce comunităţilor respective (dezvoltare economică, dezvoltare durabilă, bunăstarea comunităţilor umane, sănătate etc.). Având în vedere obiectivul de conştientizare, acest film nu vizează aspecte pur ştiinţifice, ci abordează doar acele teme care asigură înţelegerea mesajului privind necesitatea protejării biodiversităţii de către publicul ţintă.
Documentarul începe prin prezentarea unor aspecte generale legate de localizarea ariei de studiu, respectiv prezentarea partenerilor implicaţi în proiect. Sunt menţionate apoi obiectivele avute în vedere,, în cadrul proiectului. O parte consistentă din filmul documentare este axat pe aspecte demografice, în special pe sublinierea varietăţii etnico-religioase a populaţiei din zonă, corelat cu valenţele specifice ale habitatelor ce definesc cele două situri Natura 2000. 
Premiera filmului documentar avut loc în Cluj-Napoca, în cadrul unei serii de evenimente desfășurate prin intermediul Asociației Culturale, Ecologice și Sportive AMEFA, în data de 11 ianuarie 2017, orele 18.00, Amfiteatrul Facultății de Geografie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Vizionări ale filmului vor fi organizate de echipa partenerului național, Asociația Heidenroslein, și în cadrul unor instituții din arealul analizat (primării, școli etc).
Răzvan-Horațiu Bătinaș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu