marți, 28 februarie 2017

Kyrgyzstan

Miercuri, 25 ianuarie 2017, de la ora 18, în sala ”Emmanuel de Martonne” a Facultății de Geografie de la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a avut loc o prezentare foarte interesantă, în limba engleză, despre Kârgâzstan, susținută de domnișoara doctorandă Tatygul Urmambetova de la Facultatea de Geodezie și Geoinformatică din cadrul Universității de Stat de Construcții, Transporturi și Arhitectură din Kârgâzstan. Domnia sa se află într-un stagiu de cercetare și documentare la Facultatea de Geografie a Universității ”Babeș-Bolyai” și a dorit să facă cunoscute mai multe aspecte cu privire la țara sa natală în rândul colegilor doctoranzi, masteranzi și studenți clujeni.
Kârgâzstan este o țară central-asiatică cu un relief predominant montan, altitudinea medie a țării este foarte ridicată. În partea sudică se află Munții Tian-Shan cu numeroase forme de relief glaciar și peisaje spectaculoase. Lacul Issyk-Kul este cel mai mare din țară și al doilea lac montan din lume după Titicaca.
Populația este predominant rurală și este dominată de etnicii kirghizi, la care se adaugă, în ponderi reduse, ruși, uzbeci, ucraineni, tadjici, germani. Singurul oraș mai mare este capitala Bishkek (numele din perioada comunistă era Frunze), urmat de Osh. Celelalte orașe au mai puțin de 100000 de locuitori.
În mod tradițional, kirghizii erau (și unii mai sunt) nomazi. Domnișoara doctorand a prezentat în mod detaliat structura unei iurte, locuința obișnuită a nomazilor kirghizi, azi mult modificată, modernizată. De asemenea, un accent deosebit s-a pus pe anumite activități tradiționale, precum creșterea animalelor, sau anumite trăsături folclorice sau culturale. S-a prezentat și legenda lui Manas, importantă pentru istoria și mitologia poporului kirghiz.
Audiența a fost una numeroasă și s-a dovedit foarte interesată de anumite aspecte ale vieții moderne, cotidiene, din Kârgâzstan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu