Miercuri, 24 iunie, de la ora 18, Amfiteatrul de Geografie ”George Vâlsan” a găzduit o prezentare foarte interesantă, intitulată ”Viața în Univers”, susținută de domnul conf. dr. Alexandru Imbroane. Domnul conferențiar a arătat, foarte minuțios, care au fost cauzele apariției vieții în Univers, în particular în sistemul nostru solar, respectiv pe Pământ, deocamdată singurul loc unde știm cu certitudine că există viață, și nu oricum, ci viață inteligentă.
Pentru ca viața să apară, există numeroase condiții, numeroase restricții. Însăși materia din care iau naștere elementele care fac posibilă viața a fost generată de explozia unei supernove, care a creat, în mai multe etape succesive, sistemul nostru solar așa cum îl știm astăzi, și a generat elemente mai grele decât fierul. Soarele nostru este dintr-o categorie care favorizează viața iar Pământul este la distanța potrivită față de Soare.
S-a discutat și despre posibilitatea vieții pe alte planete sau alte corpuri cerești (sateliți, asteroizi) din Sistemul Solar. S-au luat în discuție variantele ”clasice” - Venus, Titan, Marte, insistându-se puțin mai mult asupra acestei din urmă planete. Concluzia este că nicăieri în sistemul nostru solar nu mai există viață, ci doar pe Pământ.
Cele mai apropiate sisteme solare care ar putea găzdui viața sunt de fapt la distanțe uriașe de noi iar orice comunicare cu eventuale civilizații extraterestre este utopică. Domnul conferențiar a respins categoric și toate așa-zisele întâlniri cu extratereștri care ar avea loc pe Pământ, atât cele presupuse a fi avut loc în trecutul istoric, cât și cele din prezent, incluzând OZN-uri sau alte vehicule de acest gen.
În final, a fost prezentată ecuația lui Drake, care indică numărul de civilizații extraterestre din Univers, și care este deocamdată o simplă ipoteză, care nu are o bază științifică solidă, valorile fiind între 1 (civilizația pământeană) și 10 miliarde de civilizații în Univers. Aceste cifre nu pot fi însă verificate.
Conferința a avut un succes deosebit, cei prezenți adresând numeroase întrebări și lansând discuții contradictorii pe tema vieții în Univers, un subiect mereu de interes.