Amfiteatrul de Geografie ”George Vâlsan” a găzduit miercuri, 2 noiembrie, de la ora 18, o prezentare mai specială, intitulată ”Beijing și Marele Zid Chinezesc”. Pentru prima dată, numărul persoanelor care au conferențiat efectiv a fost mai mare, în sensul că a fost prezent aproape tot grupul de la Facultatea de Geografie din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” care a participat în această vară, în a doua jumătate a lunii august, la Congresul Uniunii Internaționale de Geografie de la Beijing: prof. univ. dr. Vasile Surd, prof. univ. dr. Ștefan Dezsi, conf. univ. dr. Adina-Eliza Croitoru, șef lucrări dr. Simona Mălăescu, conf. univ. dr. Vasile Zotic, șef lucrări dr. Diana Alexandru, doamna Liliana Matei, conf. univ. dr. Raularian Rusu și șef lucrări dr. Ciprian Moldovan.
China National Convention Center, locația Congresului Uniunii Internaționale de Geografie. Foto: Raularian Rusu
Oarecum în calitate de ”gazdă”, conf. univ. dr. Raularian Rusu a luat primul cuvântul și a prezentat pe scurt detaliile călătoriei de la Cluj la Beijing - cu microbuzul până la Budapesta, apoi cu compania Emirates spre Beijing, cu escală în Dubai, în total peste 24 de ore. S-a vorbit și despre locația Congresului, China National Convention Center, situat în zona Parcului Olimpic, foarte aproape de Stadionul Olimpic (”Cuibul de Pasăre”) și a Bazinului Olimpic (”Cubul”), o arie frumoasă, verde, cu multe clădiri noi, moderne, dezvoltată cu ocazia Olimpiadei de Vară din 2008 în partea de nord a orașului Beijing. Au fost prezentate și câteva obiective turistice esențiale din Beijing, între care Piața Tienanmen, Orașul Interzis, Palatul de Vară, Templul Paradisului.
Piața Tienanmen. Beijing
Doamna conf. univ. dr. Adina-Eliza Croitoru a prezentat mai multe detalii despre viața în China și Beijing, despre probleme legate de populație, de controlul nașterilor, despre problema locuințelor și despre felul în care trăiesc chinezii, în general. S-au vizionat și câteva filmulețe, realizate chiar de dânsa, privind viața ”idealizată” din hutong-urile din centrul capitalei (versiunea pentru turiști vs. realitatea faptică), dansurile pensionarilor prin parcuri, și numerele de acrobație realizate de tineri (copii) într-un cadru oficial, la Opera de Stat din Beijing, care au stârnit în mod deosebit interesul audienței.
Una din curțile interioare din Orașul Interzis. Foto: Raularian Rusu
În continuare, doamna șef lucrări dr. Simona Mălăescu a preluat ”ștafeta”, oferind numeroase detalii despre felul în care autoritățile chineze știu (sau nu) să pună în valoare obiectivele turistice pe care le au, problemele de comunicare pe care echipa noastră le-a avut la Beijing, mijloacele de orientare în spațiu în condițiile în care existau (uneori) doar informații în limba chineză. Într-adevăr, numărul chinezilor care cunosc o limbă de circulație internațională (engleza) este foarte redus. Dânsa ne-a mai introdus încă odată în atmosfera hutongurilor dintr-o altă perspectivă, a vizitatorului independent, și a prezentat și propria sa experiență pe Marele Zid Chinezesc.
Palatul de Vară de la periferia Beijingului. Foto: Raularian Rusu.
Domnul șef lucrări dr. Ciprian Moldovan a prezentat mai multe aspecte privind dezvoltarea transportului în Beijing, în special a metroului, și importanța acestuia într-o metropolă cu 20 de milioane de locuitori.
Templul Paradisului, Beijing. Foto: Raularian Rusu
Conferința s-a încheiat cu vizionarea unui DVD adus de domnul prof. univ. dr. Vasile Surd, care evoca o paradă militară în Piața Tienanmen, în vreme ce domnia sa a adus numeroase argumente în favoarea afirmației că, în momentul de față, China este una dintre marile puteri pe plan mondial.
Noua clădire a televiziunii chineze și alți zgârie-nori în construcție. Foto: Raularian Rusu
Din păcate, nu a mai fost timp pentru ca și ceilalți participanți la Congres să poată să-și prezinte punctele de vedere. Cu toate acestea, numeroșii studenți (și nu numai...) prezenți în amfiteatru au plecat în mare măsură edificați cu privire la ceea ce înseamnă ”experiența chineză”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu