Luni, 10 decembrie 2018, de la ora 18, în Amfiteatrul de Geografie ”George Vâlsan” al Facultății de Geografie de la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, domnul profesor Wilfried Schreiber a susținut o conferință deosebit de interesantă cu tema ”Drumul romantic al Bavariei: Würzburg - Füssen”. Este un traseu turistic foarte cunoscut, pe care domnul profesor l-a parcurs parțial în diverse ocazii, dar în vara anului 2017 a reușit să-l parcurgă în întregime, chiar dacă nu a oprit în fiecare din multitudinea de puncte de interes de pe itinerariu.
Prezentarea a început de la Würzburg, punctul cel mai nordic al traseului, un oraș foarte pitoresc, situat în Franconia Inferioară (parte a landului german Bavaria, ca de altfel toate orașele și locurile prezentate). Geografii clujeni au o lungă colaborare cu geografii din Würzburg, fiind de notorietate colaborările cu domnii profesori Ulrich Glaser și Erhard Schulz, buni prieteni ai geografilor români, în general, care de multe ori au și cazat la ei acasă pe geografii români aflați în vizită. Dintre clădirile și monumentele reprezentative ale acestui oraș se numără palatul baroc Residenz (sau Rezidența, înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO), fortăreața Marienberg, podul vechi peste râul Main, centrul vechi cu catedrala (Dom) și numeroase biserici și muzee.
Foto: Wilfried Schreiber
Următorul popas a fost la Rothenburg ob der Tauber, un încântător orășel care și-a conservat foarte bine clădirile medievale și zidul de incintă care înconjoară orașul. Comparativ cu alte orașe germane, a fost doar într-o mică măsură distrus de bombardamente la finalul celui de-al doilea război mondial. Astăzi, este un important oraș turistic, atrăgând sute de mii de vizitatori anual, de pe toate continentele. La restaurantele din orășel poți găsi meniuri în mai multe limbi, inclusiv în... chineză. Zidul de incintă poate fi parcurs dintr-un capăt în celălalt, înconjurând astfel orașul de-a lungul fortificației sale principale. În interiorul orașului nu există semne ale tehnologiei moderne (cabluri sau stâlpi de electricitate, de exemplu), senzația este de întoarcere în timp, într-o lume medievală.
Foto: Wilfried Schreiber
Puțin mai la sud de Rothenburg, tot în Franconia Mijlocie, se află un alt orășel medieval la fel de interesant, Dinkelsbühl. Orașul are aceeași atmosferă medievală, același iz istoric inconfundabil. Este foarte vestit atât pentru turiști, cât și pentru sașii care provin din România, și care organizează în acest oraș, în fiecare an, de obicei de Rusalii, o mare întâlnire a sașilor de pretutindeni. Cu această ocazie, numită Heimattag (Ziua Patriei), sașii se îmbracă în costume populare, se organizează diverse concerte, festivități cultural-artistice, dansuri populare.
Drumul romantic traversează Dunărea pe la Donauwörth și, tot spre sud, ajunge la Augsburg, unul dintre cele mai importante orașe ale Bavariei. Cunoscut încă din antichitate, când avea numele de Augusta Vindelicorum și era capitala provinciei romane Rhaetia, Augsburg are o istorie bogată, excepțional concretizată într-un număr uriaș de clădiri de patrimoniu, localizate în cea mai mare parte în partea sa centrală. A fost și casă pentru două dintre cele mai mari familii de bancheri din lume, Fugger și Welser, care împrumutau inclusiv regi și împărați. De un interes deosebit pentru geografi este și cartierul Fuggerei, construit de bancherul Jacob Fugger între 1513 și 1523, conform unui plan, pentru a oferi locuințe celor mai săraci și năpăstuiți de soartă: este practic primul cartier de locuințe sociale din lume, care încă există și funcționează după aceleași reguli ca și cele din secolul al 16-lea.
De la Augsburg se poate face o mică deviație de la Drumul romantic spre est, pentru a vizita München sau unele dintre lacurile din Podișul Bavariei, precum Ammersee sau Starnbergersee.
Foto: Wilfried Schreiber
Pentru mulți turiști, partea cea mai atractivă a Drumului Romantic este cea din sud, din apropierea Alpilor Bavariei, la granița cu Austria (Tirol). Un alt orășel demn de a fi vizitat este Schongau, care, la rândul său, deține numeroase clădiri istorice și un zid de incintă în mare măsură intact.
Capătul sudic al Drumului Romantic este la Füssen, localitate în apropierea căreia se află câteva obiective foarte cunsocute și apreciate, respectiv castelele Hohenschwangau și Neuschwanstein, supranumite și castelele lui Ludovic al II-lea (regele Bavariei). Pitorescul zonei este completat de prezența munților, a pădurilor și a două lacuri, Alpsee și Schwansee. Castelul lui Hohenschwangau a fost construit de fapt de regele Maximilian al II-lea, tatăl lui Ludovic al II-lea, în anii 1832-1855, pe locul unei foste cetăți, aflate atunci în ruină. Ludovic al II-lea a copilărit la acest castel, la fel ca și alți membri ai familiei regale, acesta devenind reședința de vară a regilor Bavariei. Celălalt castel, Neuschwanstein, a fost un proiect și mai ambițios și extrem de costisitor al lui Ludovic al II-lea, care de fapt nici nu l-a putut termina. Castelul, așa cum este el astăzi, nu corespunde în întregime cu planurile inițiale, anumite părți au fost abandonate și nu s-au mai realizat după moartea suveranului, în 1886. Deși considerat un kitsch de unii critici, castelul este un simbol al epocii romantismului și are numeroși vizitatori, peste un milion anual. Este renumit și pentru faptul că ar fi inspirat unul dintre logo-urile Disney, acel castel strălucitor înconjurat de artificii.
La sfârșitul prezentării, audiența a adresat numeroase întrebări domnului profesor Schreiber, care, ca de obicei, a reușit să răspundă tuturor, să creeze o atmosferă vibrantă și totodată relaxată, să ne uimească cu cunoștințele sale enciclopedice și să ne facă tuturor mai cunoscută această parte a Germaniei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu