Miercuri, 18 martie, de la ora 18, domnul conferențiar Alexandru Imbroane a susținut conferința intitulată ”Fenomene astronomice în sistemul solar”. A fost o audiență peste medie în Amfiteatrul de Geografie ”George Vâlsan”, mai ales că prezentarea anticipa oarecum evenimentul din 20 martie, eclipsa parțială de soare.
Conferința a fost deosebit de interesantă și atractivă. Deși titlul inducea ideea că sistemul solar va fi subiectul principal, domnul Imbroane a reușit să atingă o paletă foarte vastă și variată de subiecte de interes. Fără a avea pregătit un powerpoint, domnia sa a vorbit liber despre ce înseamnă astronomie, care sunt diferențele față de astrofizică, cosmologie, astrologie, cosmogonie și alte științe sau domenii ale științei; ne-a prezentat mai multe date despre Univers, de la nașterea sa până în prezent; a vorbit despre expansiunea Universului, nașterea galaxiilor și a sistemelor solare, despre quasari, despre fazele de evoluție a unei stele, amintind și de stele neutronice, nove, supernove, găuri negre, găuri de vierme. Sigur, ca de obicei, prezentarea a fost ”piperată” cu numeroase comparații și exemple, pentru ca auditorii mai puțin inițiați să poată înțelege anumite aspecte. S-a discutat de asemenea și despre posibilitatea existenței vieții în Univers și pe alte planete, în afară de Pământ.
Conferința s-a încheiat după aproape 2 ore, finalul fiind dedicat eclipselor de soare. Au fost și destule întrebări, domnul Imbroane răspunzând cu generozitate la fiecare.
Două zile mai târziu, vineri, 20 martie, cu ocazia eclipsei parțiale de soare, s-a organizat o deplasare la Observatorul Astronomic Cluj, unde tot domnul conferențiar Imbroane a făcut demersurile ca să fim primiți de către astronomi, în speță de domnul Liviu Mircea. Din fața Facultății de Geografie a plecat spre Observator un grup de peste 60 de persoane, majoritatea studenți la Facultatea de Geografie, conduși de profesorii Alexandru Imbroane, Cristian Boțan, Silviu Fonogea și Raularian Rusu. La Observator am ajuns la ora 10:40, exact la timp ca să prindem începutul eclipsei. Majoritatea am intrat în sala de la parter, unde eclipsa era proiectată pe un ecran mare și unde am beneficiat (din când în când) de explicațiile domnilor Liviu Mircea și Alexandru Imbroane. O parte din cei aflați în sală au urmărit, în paralel, pe internet, și evoluția eclipsei în insulele Feroe, respectiv în Svalbard, unde eclipsa a fost, la un moment dat, totală. La Cluj-Napoca, faza de maxim a eclipsei parțiale a fost la ora 11:55, când mai mult de jumătate din discul Soarelui a fost acoperit de cel al Lunii. Până la ora 13:05, când s-a încheiat eclipsa, mai multe persoane din grup au ieșit și afară și au putut vedea eclipsa și prin instrumentele puse la dispoziție cu mult altruism de către astronomii amatori aflați în curtea Observatorului.
A fost un eveniment deosebit și se poate spune că am avut șansa ca vremea să fie excelentă și am putut admira eclipsa fără probleme, deși erau previziuni meteo destul de nefavorabile iar dimineața cerul era înnorat, dar s-a înseninat până la ora 10.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu