Joi, 26 mai 2016, Amfiteatrul de Geografie ”George Vâlsan” a fost gazda unei conferințe inedite, ”Perspective de dezvoltare durabilă pentru o zonă rurală tradițională din România. Studiu de caz: Munții Apuseni”. A fost de fapt a doua oară când asociația noastră a avut un prezentator din străinătate, dar de data aceasta conferința a fost susținută în limba română de doamna dr. Evelyn Rușdea, de la Universitatea ”Albert-Ludwigs” din Freiburg, Germania, dânsa fiind absolventă a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Specialistă în știința mediului, biologie și geografie, doamna dr. Evelyn Rușdea a făcut o prezentare generală a Munților Apuseni, a caracteristicilor acestora, insistând în mod deosebit asupra specificităților legate de populație, habitat și economia rurală.
Partea a doua a prezentării s-a axat mai mult pe prezentarea ”Proiectului Apuseni”, gestionat de dânsa, în cadrul Universității din Freiburg, în parteneriat cu instituții și autorități locale din România. Proiectul, având la bază unele preocupări privind viața rurală din Munții Apuseni, a fost lansat încă din anii 1990, având de întâmpinat, mai ales la început, reticența localnicilor. După anul 2000 lucrurile au decurs tot mai bine și s-au finalizat cu succes.
Proiectul a avut în centrul său satul Ghețari din comuna Gârda de Sus (județul Alba). Satul nu a fost ales întâmplător, ci s-a ținut cont de prezența în apropierea sa a unui obiectiv turistic deosebit - Peștera Ghețarul de la Scărișoara, precum și a unor arii de roire și pășunat - cum este poiana de la Călineasa. Proiectul a avut în vedere conservarea arhitecturii tradiționale rurale, în contextul apariției unor clădiri noi care nu mai au nimic în comun cu casa tradițională moțească, dar și crearea de locuri de muncă pentru săteni, prin înființarea unui centru de informare turistică. O inițiativă lăudabilă a fost și realizarea unor amenajări pentru prelucrarea primară a unor plante medicinale, în particular arnică (Arnica montana), cu cerere mare pe piața farmaceutică din Occident (îndeosebi în Germania).
Prezentarea a stârnit numeroase discuții și întrebări la final, doamna profesoară Evelyn Rușdea oferind răspunsuri la obiect și având suficientă răbdare pentru toți cei care au dorit să o chestioneze. Proiectul condus de dânsa poate fi considerat ca un model de urmat pentru toți cei care intenționează să elaboreze proiecte asemănătoare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu