sâmbătă, 30 mai 2015

Insulele Canare - arhipelagul eternei primăveri

Miercuri, 29 aprilie 2015, de la ora 18, în Amfiteatrul de Geografie, s-a desfășurat conferința intitulată ”Insulele Canare - arhipelagul eternei primăveri”. Aceasta face parte dintr-o serie de prezentări a experiențelor trăite de studenți și cadre didactice ale Facultății de Geografie de la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca în cadrul programului ERASMUS IP, cu titlul ”Europe's Islands: Development Perspectives”, din care, până acum, s-a mai prezentat arhipelagul insulelor Azore.
Dacă, în cazul precedent, toți studenții participanți au fost în sală, de data aceasta situația a fost exact invers. Din păcate, Claudia Ionescu-Tămaș, singura din grupul de studenți care a fost în Canare și și-a anunțat participarea, a avut unele probleme de sănătate, astfel că în cele din urmă conferința a fost susținută de conf. dr. Raularian Rusu, care i-a însoțit pe studenți acolo în anul 2011, pe o perioadă de două săptămâni. Acesta a făcut și referiri la prima sa ”aventură” în insulele Canare, mai exact doar în Tenerife, care a avut loc în martie 1997, când a urcat (pe jos) și pe conul vulcanic Teide (3718 m) până aproape de vârf, deși și atunci (ca și acum) se putea merge și cu telecabina până la o anumită altitudine.
Programul ERASMUS IP din 2011 a inclus peste 30 de studenți și cadre didactice de la mai multe universități europene, între care cele din Aberdeen, Ljubljana, Innsbruck, Vilnius, Lisabona și, bineînțeles, Cluj-Napoca. Organizatori au fost cadrele didactice și studenții de la Universitatea din Sevilla și Universitatea Insulelor Canare (Geografia având sediul în Las Palmas). Programul a prevăzut o primă săptămână în Tenerife și o doua săptămână pe insula Gran Canaria.


 Prezentarea a urmărit cronologic vizitele efectuate pe cele două insule. În Tenerife cazarea s-a făcut în orașul Puerto de la Cruz. Aplicațiile de teren, cu microbuze, au vizat în special partea centrală și nordică a insulei, cu valea Orotava și caldera centrală (Teide), orașele San Cristobal de la Laguna și Santa Cruz de Tenerife, precum și Parcul Rural Anaga. Principala dezamăgire a fost aceea că nu au fost fonduri pentru a urca cu telecabina pe Teide și nici timp pentru a încerca pe jos, în ziua respectivă făcându-se un traseu ușor pe la marginea calderei.


Pe Gran Canaria s-a mers cu ferry-boat-ul din Santa Cruz de Tenerife până în Las Palmas. Din păcate, deși s-a stat o săptămână pe insulă, acest oraș nu a fost vizitat, cazarea efectuându-se în partea turistică din sud, în Maspalomas. Aplicațiile de teren au fost diferențiate pe grupuri (geografia mediului, geografie socială, geografie rurală, geografie economică). Cea mai spectaculoasă a fost ziua în care s-a făcut un traseu comun în interiorul insulei. Pentru întocmirea rapoartelor, studenții au beneficiat de infrastructura și dotarea tehnică (calculatoare) de la o școală din localitatea El Tablero, în apropiere de Maspalomas.


În afară de partea științifică și didactică, studenții au avut posibilitatea să se și distreze, stațiunea oferind numeroase oportunități în acest sens. Vremea călduroasă de primăvară a permis celor mai îndrăzneți să facă plajă și baie în Oceanul Atlantic.


Domnul profesor Ciprian Corpade, aflat în sală, a adus completări foarte valoroase la materialul prezentat, dânsul fiind un bun cunoscător al arhipelagului. Partea de final, de discuții, a fost foarte instructivă. Concluzia a fost că, în viitor, este posibilă o nouă prezentare despre insulele Canare, cu informații mai diverse și mai complexe, care să includă în mai mare măsură și celelalte insule din arhipelag.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu