marți, 10 noiembrie 2015

Istoria Bisericii Universale (partea I)

Joi, 29 octombrie 2015, de la ora 18, în Amfiteatrul de Geografie ”George Vâlsan”, domnul doctorand Sabin Nicula a inițiat o serie de prezentări cu teme religioase și ecumenice, axându-se în această primă conferință pe tema foarte complexă ”Istoria Bisericii Universale”, din care a prezentat doar partea I, începând din preistorie, continuând cu antichitatea și cultele și religiile asociate, și încheind cu Evul Mediu timpuriu, respectiv nașterea și expansiunea mahomedanismului.
Accentul a fost pus mai ales pe expansiunea creștinismului în cadrul Imperiului Roman, principalele probleme întâmpinate de creștini în acea epocă, activitatea misionară a Sfinților Apostoli și ucenicilor lor, persecuțiile împotriva creștinilor, primele sinoade ecumenice.
Conform domnului Sabin Nicula, ”Istoria Bisericii Universale reprezintă cercetarea și expunerea metodică a vieții bisericii creștine, în general privite în dezvoltarea și acțiunea ei internă și externă. Acțiunea internă privește extinderea creștinismului, forma doctrinei, cultul, viața, disciplina liturgică și arta ei. Acțiunea externă privește Biserica în raportul ei cu statul, cu societatea și cu alte religii. Scopul este cunoașterea și înțelegerea vieții creștinești de la întemeiere și până astăzi. Fără studiul Istoriei Bisericii Universale, nu se poate cunoaște și înțelege creștinismul în organizarea și viața sa bisericească din trecut și prezent. Creștinismul este o realitate istorică, este dependent de marile evenimente istorice, și de aceea se cuvine să fie cunoscut”.
Așteptăm cu interes și următoarele prezentări pe această temă, cu speranța ca și numărul celor prezenți în sală să fie mai mare, pentru ca dezbaterile să fie mai intense și mai interesante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu