luni, 10 octombrie 2016

Biodiversitatea dintr-o rezervație a pădurii amazoniene

Joi, 2 iunie 2016, de la ora 18, Amfiteatrul de Geografie ”George Vâlsan” a găzduit ultima conferință din anul universitar 2015-2016 în cadrul Asociației Culturale, Ecologice și Sportive AMEFA. Cu această ocazie, am avut un invitat de excepție, domnul prof. Rákosy László, de la Facultatea de Biologie a Universității ”Babeș-Bolyai”.
Dânsul a avut amabilitatea de a ne prezenta experiența sa spectaculoasă din Amazonia, unde a efectuat o călătorie de studiu în calitatea sa de specialist în ecologie și zoologie. După un zbor lung de la Paris la Lima, capitala statului Peru, a vizitat acest oraș, unde centrul istoric contrastează puternic cu cartierele mărginașe.

 Râul Ucayali. Foto: Rákosy László.

De aici a mers în Machu Picchu, vestit mai ales printre istorici și arheologi, și apoi în bazinul Amazonului, în regiunea râului Ucayali, una din obârșiile fluviului cel mai bogat în ape din lume.

 Jungla ripariană în lungul râului. Foto: Rákosy László.
În această regiune, pe suprafețe întinse, pădurile virgine au fost defrișate, locul lor fiind luat de diferite plantații. Domnul profesor a ajuns într-o rezervație naturală ”privată”, achiziționată de niște cercetărori germani. Aici s-a desfășurat studiul științific, observându-se și analizându-se bogăția neîntrecută și încă intactă a vegetației și faunei amazoniene. Aproape zilnic au fost văzute specii noi.

 Păsări. Foto: Rákosy László.
Anumite pericole se datorează căutătorilor de aur, care poluează apele și dețin arme. Cercetătorii asistă și la o nuntă locală, ceea ce permite contactul cu băștinașii și cu obiceiurile specifice ale acestora. La plecare s-au întâmpinat dificultăți în ceea ce privește transportul materialului colecționat.

 O specie de Lepidoptera. Foto: Rákosy László.
Asistența a fost deosebit de impresionată de expunerea deosebit de interesantă și complexă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu