miercuri, 13 aprilie 2016

”Culmile neantului” / ”Touching the Void” - proiecție și reflecții

Joi, 7 aprilie 2016, de la ora 18, am asistat la o premieră în cadrul asociației noastre: proiecția unui film în Amfiteatrul de Geografie ”George Vâlsan”. După numeroase probleme tehnice cu instalația de sunet din amfiteatru, rezolvate într-un final de domnul inginer de sistem Adrian Hărăstășan (căruia îi mulțumim și pe această cale), filmul a fost prezentat de către domnul conf. Wilfried Schreiber și apoi a putut fi vizionat de către cei prezenți.
După spusele domnului Schreiber, ”Culmile neantului” nu este un documentar, ci un film ”document”, una dintre cele mai reușite producții cinematografice care reflectă o situație deosebită pe munte. Domnia sa a făcut referiri și la alte filme despre alpiniști și evenimente pe munte, mult mai slabe și cu numeroase erori, inclusiv de logică. ”Culmile neantului” / ”Touching the Void” redă povestea extraordinară de supraviețuire a lui Joe Simpson, care, împreună cu Simon Yates, a escaladat vârful Siula Grande (6344 metri) din Anzii Peruvieni în anul 1985.
Filmul a fost realizat în anul 2003, fiind bazat pe cartea cu același nume, scrisă în 1988 de Joe Simpson. În film apar interviuri cu cei doi protagoniști, precum și cu Richard Hawking, care i-a așteptat la tabăra de bază. Scenele de pe munte i-au avut în prim plan pe Brendan Mackey (care l-a interpretat pe Joe), Nicholas Aaron (Simon) și Ollie Ryall (Richard).
Regizorul Kevin Macdonald a reușit o punere în scenă de mare efect a evenimentelor. Impactul emoțional al filmului este unul deosebit. Momentele de suspans se succed cu repeziciune, îndeosebi în partea a doua. Totuși, având în vedere că interviurile au în prim-plan pe protagoniști în viață, sigur că deja știm că ei au supraviețuit dar, având în vedere circumstanțele, aproape în fiecare clipă a filmului apare întrebarea: cum?
Filmul a primit numeroase premii și aprecieri unanime din partea criticilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu