vineri, 18 noiembrie 2016

Expediția geografilor clujeni în Caucaz

Miercuri, 9 noiembrie, de la ora 18, domnul conferențiar univ. dr. Iulian Holobâcă și domnul șef lucrări dr. Olimpiu Pop au susținut o captivantă prezentare în Amfiteatrul de Geografie ”George Vâlsan” despre expediția geografilor clujeni în Caucaz în perioada 3-16 august 2009. La expediție au participat, pe lângă cei doi, și mai mulți studenți (de atunci) ai Facultății de Geografie: un masterand, Mihnea Prundeanu, și trei studenți de la specializarea Geografia Turismului - Daniel Bonțea, Lucian Catargiu și Mihai Joimir.
Expediția a fost bine pregătită încă de dinainte, cu excursii făcute în Carpații Românești, iarna, în condiții similare cu cele care urmau să fie întâlnite în Caucaz, vara. Drumul spre Caucaz a trecut prin Moscova și Mineralniye Vody (cu avionul) și apoi cu mijloace rutiere dintre cele mai diverse până la poalele Caucazului.
Pe de o parte, a existat o componentă științifică extrem de importantă, expediția fiind finanțată de Universitatea ”Babeș-Bolyai” în contextul împlinirii a 90 de ani de existență. Echipa a studiat ghețarii din zonă, a extras carote din pini, a cules numeroase date cu privire la retragerea ghețarilor ca urmare a încălzirii globale, reușind să reconstituie, pe baza analizelor dendrocronologice, felul în care ghețarii au evoluat și s-au retras în ultimii aproximativ 150 de ani. Rezultatele acestor analize au fost publicate în reviste de un înalt nivel științific.
Dincolo de partea științifică, a existat și o componentă de ”aventură” și unul dintre scopurile atinse a fost și cățărarea pe vârful Elbrus (5642 m), cel mai înalt vârf din Caucaz și din Europa, reușită din a doua încercare, în ciuda vremii oarecum potrivnice. Ascensiunea pe vârful Elbrus a atras după sine și unele probleme, legate de hipotermie și degerături, dar și o imensă satisfacție, precum și un număr considerabil de prieteni, din Canada, Rusia, Germania și Suedia, cu care geografii clujeni s-au ”intersectat” pe traseu.
Expediția a fost o reușită notabilă, și se așteaptă organizarea unei noi expediții, poate de data asta pe Kilimanjaro sau în Anzi. Totul depinde însă de finanțare...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu