sâmbătă, 20 iunie 2015

Cipru - o insulă a contrastelor

Miercuri, 27 mai 2015, de la ora 18, în Amfiteatrul de Geografie, s-a desfășurat conferința intitulată ”Cipru - o insulă a contrastelor”. Aceasta continuă seria de prezentări a experiențelor trăite de studenți și cadre didactice ale Facultății de Geografie de la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca în cadrul programului ERASMUS IP, de această dată cu titlul ”Europe's socio-cultural borders. Inherited perceptions and the modern landscapes”.
Au prezentat studenții participanți la program, respectiv Ioana Vieru, Lujza Cozma și Claudia Ionescu-Tămaș, alături de domnul profesor Egon Nagy, în calitate de mentor al grupului de studenți participanți din partea Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Programul ERASMUS IP din 2010 a inclus peste 30 de studenți și cadre didactice de la diferite universități europene, între care cele din Innsbruck, Sevilla, Aberdeen, Lisabona, Ljubljana și Vilnius. Organizatorii și de cele mai multe ori ghizii locali au fost cadrele didactice și studenții de la Universitatea din Cipru.
Prezentarea a debutat cu o trecere în revistă a caracteristicilor fizico-geografice ale insulei, a continuat cu o descriere a principalelor repere istorice care au contribuit la crearea actualului context politico-social al insulei (succederea stăpânirilor asiriană, egipteană, persană, romană, bizantină, venețiană și apoi britanică, dobândirea independenței în anul 1960, divizarea insulei și actualmente criza cipriotă).
În continuare, au fost prezentate locațiile vizitate, atât din partea de nord, autointitulată Republica Turcă a Ciprului de Nord (Famagusta, Kyrenia)...

Bellapais Abbey. Famagusta
 
... din partea de sud, Republica Cipru (Cape Greco, Larnaca, Limassol)...

Castelul din Larnaca

... cât și din zona-tampon. Au fost puse în evidență diferențele dintre nord și sud, profund ilustrate în punctul de maximă interferență a celor două culturi pe insulă: Nicosia - ultima capitală divizată, în cadrul căreia în 2003 au fost deschise puncte de trecere între sud și nord, atât pietonale, cât și cu autovehicule. Nicosia, în general și strada Ledras de o parte și de alta a liniei verzi, în particular, oferă o imagine vizuală reprezentativă a contrastului între partea de sud (cipriotă) și cea de nord (turcă) a insulei.

Paralelă nord-sud pe strada Ledras, Nicosia. Stânga: partea de sud a străzii; dreapta: partea de nord.

În cele din urmă, pentru că o componentă importantă a programului IP este cunoașterea echipelor participante și a contextului cultural din care acestea provin, au fost prezentate câteva fotografii de la așa-numita "seară a naționalităților", prilej cu care în cadrul programului au fost degustate diferite mâncăruri tradiționale (humus, gazpacho, mămăligă, ștrudel cu mere, etc.), s-a dansat (vals, flamenco, etc.) și s-a cântat (fado).
Partea de final, de discuții, a fost una instructivă. Concluzia a fost că, în ciuda percepțiilor moștenite și a barierelor culturale existente, în prezent se fac eforturi spre deschidere, spre comunicare.



O astfel de inițiativă a fost deschiderea Centrului pentru Arte Vizuale și Cercetare din Nicosia, situat în apropierea zonei-tampon și în cadrul căruia există peste 1500 de fotografii, peste 6000 de cărți și manuscrisuri datând începând cu secolul al XVIII-lea și până în prezent, ca punct de întâlnire și comunicare între populația din sud și cea din nord.
Claudia-Thora Ionescu-Tămaș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu