miercuri, 16 martie 2016

Obiective turistice din Europa Centrală

Săptămîna trecută, joi, 10 martie, de la ora 18, domnul conferențiar Wilfried Schreiber a susținut o conferință intitulată ”Obiective turistice din Europa Centrală”, bazată pe o excursie făcută de domnia sa, alături de soție, vara, în Austria, Germania și Belgia.
       Lacul Achensee
Așezat la 930 m altitudine, lacul Achensee este cel mai mare lac din Tirol (Austria). De origine tectonică și remodelat glaciar, are o formă alungită (8,4 km lungime) și o adâncime maximă de 133 m. Scurgerea naturală este spre Bavaria.
Este un important obiectiv turistic: din 1887 se efectuează croaziere, se organizează campionate pentru ambarcațiuni cu vele, din valea Inn-ului urcă un tren cu cremaliere.
Din 1955 pe malul estic există o șosea, iar din 1927 s-a construit o hidrocentrală. Principala așezare este Pertisau, situată la poalele Alpilor Karawanken (Alpii Calcaroși). În jurul lacului există o potecă pentru drumeții, de 23 km lungime. Din anul 2000 aici se organizează și un cros.
       Muzeul Swarovski ”Lumea cristalelor”
Firma de cristale Swarovski a fost creată în 1895. La 100 de ani de la acest eveniment, pentru celebrarea centenarului, André Heller, manager cultural și artist multimedia (născut în 1947 la Viena), a organizat un muzeu subteran, invitând numeroși artiști de renume international să colaboreze (Andy Warhol, Salvador Dali etc.). Muzeul a fost modificat în 2007 și în 2014/15.
La suprafață există un parc, un magazin cu obiecte din cristal, un loc de joacă pentru copii, un turn de observare, un lac etc.
În muzeu se află cel mai mare cristal artificial, de 300.000 carate, numeroase galerii, săli și alte spații, pline de cristale, combinate cu alte materiale. Au loc evenimente, ca prezentări multimedia, concerte, proiecții etc. La ieșire este un imens spațiu destinat vânzărilor.
Muzeul se află la est de orașul Innsbruck, în localitatea Wattens, în valea râului Inn, afluent al Dunării.
       Orașul Marburg
Marburg este un oraș univeritar cu cca. 75.000 locuitori din landul german Hessen, așezat în valea râului Lahn. Orașul medieval, atractiv pentru turiștii care vizitează această parte a Germaniei, s-a dezvoltat începând cu secolul al XII-lea. S-au păstrat numeroase case din piatră și clădiri cu lemnărie îngropată (case de paiantă). Din 50 de case de paiantă s-au mai păstrat cca. 30 (sec. 15 – 19).
Principala biserică este Sf. Elisabeta; ea poartă numele soției ducelui de Turingia, sanctificată în 1235. Primăria a fost construită în secolul XVI.
Marburg este dominat de un castel-cetate, construit din secolul XI și apoi întregit și modificat până în secolul XVIII. Astfel cuprinde părți construite în stilul gotic, în stilul renașterii ș.a.      
      Amöneburg
Orășelul este așezat la 16 km est de Marburg. A fost întemeiat în sec. VIII, pornind de la o mănăstire și o cetate, care în sec. IX și-a pierdut importanța. În sec. XII a fost construită alta, din care s-au păstrat ziduri și turnuri. Localitatea este amplasată pe un con de bazalt. Păstrează, de asemenea, numeroase case de paiantă.
Brussels
Capitala Belgiei a fost întemeiată în jurul anului 580. În sec. VII a devenit un târg, dar abia din sec. XI s-a dezvoltat mai accentuat. Actualul oraș datează din sec. XVIII-XIX, în urma unei reorganizări profunde.
Principalele obiective sunt Grand Place cu Primăria din sec. XV și Casa Regală din sec. XIII, Manneken Pis, micuța statuie simbol, dar am vizitat și cartiere noi, în zona gării de nord.
Prezentarea powerpoint a durat o oră, cu 175 de imagini.
                                                                                                W. Schreiber

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu